dinsdag 21 februari 2017

Week 7: Natuurgebied De Braakman

Aan hardlopen heb je niets. Je moet op tijd vertrekken.

Het was een goede wandelweek: een Groene Wisselwandeling vanuit Gilze-Rijen in het weekend van 15,5 km en in de loop van de week verschillende tochtjes door Natuurgebied de Braakman, samen goed voor 13 km. Zomaar 28,5 km erbij op de teller deze week!

Natuurgebied De Braakman 

Geschiedenis
Eeuwen geleden was de Braakman een brede zijrivier van de Westerschelde die helemaal langs Axel naar Hulst liep dwars door het Zeeuws-Vlaamse land. Heel wat stormvloeden maakten daar dankbaar gebruik van om polders, dorpen en steden onder water te zetten en kreken, slikken en schorren achter te laten. Die sporen zijn nog overal zichtbaar.
In 1952 werd het overstromingsgevaar bezworen door de Braakman af te dammen. Bij de Ramp van 1953 bleek dat een juiste beslissing: in deze omgeving bleef de schade beperkt. De brede kreek bleef bestaan, maar de schorren en slikken werden ingepolderd, er werden boerderijen gebouwd met grote landbouwschuren en op de minder vruchtbare grond en op de zandplaten plantte men bos aan.

Zo'n 50 jaar later werd duidelijk dat het bos zijn beste tijd gehad heeft. Bovendien wilde de industrie uitbreiden en dat kon alleen als er natuurcompensatie tegenover stond. En zo kon het gebeuren dat Dow Chemical bijdroeg aan de kosten om boerenland en verouderd bos om te vormen tot een nieuw en groot natuurgebied. Asfaltwegen werden verwijderd en een aantal boerderijen afgebroken. Een ervan is aangekocht voor Staatsbosbeheer en fungeert sedertdien als kantoor en informatiecentrum voor het gebied.

Nog steeds groeit het gebied en het is inmiddels het grootste natuurgebied van Zeeuws-Vlaanderen.

Braakman-Zuid
Voor wandelaars en natuurliefhebbers is er genoeg te beleven in het Braakmangebied. Braakman-Zuid bestaat nog grotendeels uit oude bossen, het Isabellakanaal (ooit gegraven voor de mosselvissers uit Philippine en de garnalenvissers uit Boekhoute, nu afwateringskanaal) en een ruim weidegebied waar Zeeuwse trekpaarden grazen. Een vleermuisbunker, paddenstoelen, bosuilen, vossen, zang- en roofvogels: er valt genoeg te ontdekken op de twee door het gebied uitgezette paaltjeswandelingen: de Vleermuisroute (3,5 km) en de Uilenroute (3,5 km). P-plaats: Isabellaweg 3, 4553 PJ Philippine. 

Via een houten bruggetje over de Braakmankreek bereik je een onlangs aangelegde uitbreiding: grote waterpartijen, met een broedeiland voor sterntjes, grasvelden met schapen en ruimte voor de aanplant van bomen en struiken in het komende voorjaar. Daar stuit je op de N61, maar een fietstunnel (en een faunatunneltje) maken het voor mens en dier mogelijk veilig de gebieden aan de noordkant te bereiken.

Braakman-Noord
De wandelingen in de Braakman-Noord beginnen op de P-plaats aan de Oost Zeedijk 4521 PW Biervliet. Twee korte routes (1 en 2 km) komen langs het Speelbos en zijn geschikt voor rolstoelen. De twee wat langere routes (4,5 en 9 km) komen langs de Braakmanboerderij. Hier kun je van maart tot en met oktober in het weekend terecht voor wandelkaarten en infomaterialen, versnaperingen, warme en koude drankjes en toiletbezoek. Voor de gevarieerde activiteiten die er georganiseerd worden: zie de website van Staatsbosbeheer (KLIK HIER). Wie een wandelknooppuntenkaart heeft van Zeeuws-Vlaanderen kan via de Braakmangebieden van west naar oost Zeeuws-Vlaanderen wandelen.

In de noordelijke gebieden heb je een schitterend uitzicht over de Braakmankreek, je kunt struinen door oude en later aangelegde, maar ondertussen al behoorlijk volwassen, natuur. Er zijn 3 vogeluitkijkpunten, een boomgaard met oude fruitrassen en een bijenhotel. Een deel van de oude bossen is gespaard, daar nestelen o.a. witte reigers en aalscholvers. De visarend en de zeearend zijn ook al op bezoek geweest. In de zomer wemelt het er van de vlinders en zangvogels. In de winter zijn het vooral de ganzen en andere watervogels die hier een onderkomen vinden. En in de vroege zomer is het tijd voor de zonnedauw en de orchideeën.

Grenslandpad
Het Grenslandpad (LAW) loopt zowel door de Braakman-Zuid als de Braakman-Noord op weg naar het busstation in Terneuzen. Daar kun je dus de bus door de Westerscheldetunnel nemen, maar wie eenmaal ontdekt hoeveel moois Zeeuws-Vlaanderen te bieden heeft, zal graag nog wat willen blijven. Wordt vervolgd dus! 

© Jannie Trouwborst, februari 2017

Stand na 7 weken: 120/1000km.

N.B. Zie ook de Groene Wisselwandelingen Biervliet (548 door Braakman-Noord) en Philippine (549 door Braakman-Zuid). 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten