maandag 21 augustus 2017

Voorne-Putten: Wolvenpolder en Beerenplaat

Tijdens een korte vakantie in onze oude woonplaats verkennen we de oude en nieuwe natuurgebieden in de buurt. Sinds ons vertrek is er een wandelknooppuntensysteem ingevoerd en we ontdekten dat de VVV van Voorne-Putten met behulp daarvan een aantal wandelingen heeft uitgezet. In het vorige blog schreef ik over de route door Beninger Slikken, een onderdeel van de themaroute Flieren & Fluiten vanuit Zuidland van 15,7 km.

Een paar dagen later hebben we een stuk van de Beeren & Wolvenroute gelopen. Je kunt deze rondwandeling van 8,7 km starten waar je wilt. Bijvoorbeeld bij knooppunt 41, de aanlegsteiger van de veerdienst op Oud-Beijerland en Rhoon. Er is daar voldoende P-plaats, maar je kunt er natuurlijk ook met het pontje heen. Voor de dienstregeling: KLIK HIER.

Langs het Spui

Wij hebben de wandeling naar behoefte aangepast en zijn vanuit Spijkenisse-Waterland, via het dorpje Hekelingen, naar het Spui gelopen. Enkele jaren geleden is er een buitendijks fietspad aangelegd, dat je (met een enkele onderbreking) van Hellevoetsluis naar De Beerenplaat brengt. Het is op het traject Hekelingen-Beerenplaat meestal erg rustig, dus last van fietsers hadden we totaal niet.
Volop watervogels langs de oever en op de oeverlandjes: zwaluwen, ganzen in allerlei soorten, eenden, visdiefjes, meeuwen en sterntjes. Plus de nodige bloemen, af en toe een voorbij varende lichter en een jacht. Gecombineerd met de Hollandse wolkenluchten, de nodige zon en een frisse wind, was het op en top genieten.

Veerdienst

We gingen dit keer niet met de pont mee, maar we hebben wel even gerust op een bankje aan de kade om de passagiers aan boord te zien gaan. De officiële wandelroute gaat vervolgens langs het drinkwaterbedrijf de Berenplaat naar het bijzondere natuurgebied er achter: de Beerenplaat. De architectuur van het waterbedrijf is bijzonder en vanaf de route goed te bekijken. Wim Quist was de architect. Wie er meer over wil weten KLIKT HIER.

Natuurgebied De Beerenplaat

De Beerenplaat is een hooggelegen gebied in De Oude Maas - op dit moment de enige rivier in de Delta met echt getij. Op de Beerenplaat vind je doorgeschoten grienden, rietlanden en zelfs nog een paar biezenvelden. Zoetwatergetijdengebieden hebben een heel specifieke flora met soorten als spindotter, bittere veldkers en zomerklokje. Er broeden aalscholvers en ook de blauwborst is goed vertegenwoordigd in de verruigde rietlanden. Met wat geluk zie je ook een ijsvogel. In de waterbekkens bij de Berenplaat worden regelmatig grote zaagbekken en brilduikers waargenomen. (Staatsbosbeheer).

We kwamen in het verleden geregeld op de Beerenplaat. We gingen er heen om te wandelen, vogels te spotten, vlinders en bloemen te fotograferen. Het gebied ligt geïsoleerd op de uiterste punt van Putten, met aan de ene kant de Oude Maas en aan de landzijde akkers. Het is nog steeds een verborgen oase.
Maar waar eens akkerland was is nu, bijna  tot aan de bebouwing van Spijkenisse nieuwe natuur ontwikkeld en zijn parken aangelegd. Vandaag sloegen we dit stuk van de route over en gingen op zoek naar de ingang van het nieuwe natuurgebied De Wolvenpolder.

De Wolvenpolder

Op de Wolvendijk staat de Wolvenstee, de grootste boerderij op Voorne-Putten en genoemd naar de heer de Wolf, een van de voormalige eigenaren. In de polder erachter is het bouwland omgevormd tot een nat natuurgebied. De gemeente Nissewaard heeft het beheer inmiddels overgedragen aan Natuurmonumenten. In het gebied zijn wandelpaden, een kijkscherm en vlonderpaden. Het was even zoeken voor ons naar de ingang, doordat de paden die we vroeger namen niet meer toegankelijk zijn. Maar eenmaal de ingang gevonden, wees de rest zich vanzelf. We zagen er nog niet veel vogels, maar kunnen ons indenken dat dat deze winter en volgend voorjaar heel anders zal zijn.

Via nieuwe en oude parken liepen we terug naar Waterland. Zelfs parken kunnen enorm veranderen in een tiental jaar. Je zou bijna verdwalen in een plaats waar je toch 35 jaar gewoond hebt.

Wandelfolders

De wandelfolder Beeren & Wolven is te downloaden via de site van de VVV: KLIK HIER. Daarop staan ook de knooppunten en achtergrondinformatie. Je vindt er ook een overzicht van de andere wandelfolders e.d.

© Jannie Trouwborst. augustus 2017

Tijdens de korte vakantie in Spijkenisse hebben we de schade een beetje ingehaald. Al zijn er nog geen lange wandelingen ondernomen. Stand na 32 weken: 552/1000km.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten